Relatieverslaving en co-dependentie

Bij relatieverslaving en co-dependentie speelt afhankelijkheid van je partner een grote rol.

Heb je het idee dat je goedkeuring wil voor dat wat je doet, of cijfer je jezelf weg heb en je het gevoel dat je daardoor misschien meer geliefd wordt?

Waarschijnlijk zit je dan in een ongelijkwaardige relatie, waar geven en nemen niet in balans is. Misschien voelt het alsof jij minder bent dan je partner. Het kan ook zijn dat je partner niet echt bereikbaar of dat het moeilijk is om echt contact te maken.

Patronen uit de kindertijd

In onze kindertijd leren we hoe we liefde ( kunnen) krijgen. Als we in een liefdevolle omgeving opgroeien en we krijgen genoeg aandacht en liefde van onze opvoeders hoeven we er niet zo veel voor te doen om ons geliefd te voelen. Als onze ouders ‘aanwezig’ waren voor ons in onze kindertijd, kan het zo zijn dat we onbewust zijn gaan geloven dat we hun liefde niet verdienen. We moesten er dingen voor doen om de liefde waard te zijn. Zo creëerden we patronen in ons gedrag om liefde te krijgen of om niet genegeerd of gestraft te worden.  Heel nuttig dus als kind, maar hoe zit dat als we volwassen worden?

Herhalen van patronen

Helaas komt het vaak voor dat we dit gedrag meenemen naar onze volwassenheid. We kiezen levenspartners uit bij wie we herhalen we wat we in onze kindertijd hebben geleerd, dat is immers de manier die werkte om aandacht te krijgen. Aanvankelijk lijkt dit ook in de volwassenheid te werken, maar op den duur, als we deze kind patronen blijven volhouden werkt het frustrerend en gaan we ons ongelukkig voelen en eenzaam en niet gezien en gehoord.

Co-dependentie

Op deze manier afhankelijk zijn van je partner, wordt co-depentie genoemd. wat betekent dat je er alles aan doet om het systeem waar je in zit in balans te houden. Dat doe je dan doormiddel van je aanpassen aan dat wat je denkt dat je partner van je nodig heeft en jouw behoeften daarin op de tweede plaatst te zetten.

Relatieverslaving

Bij relatieverslaving gaat het nog een stapje verder. Je doet alles voor je partner ongeacht jouw behoeften. De aandacht die je krijgt voelt als een beloning of als een kick. Omdat deze beloning is waar je zo naar verlangt ( de liefde die je misschien wel zo gemist hebt) zal je het blijven herhalen, het wordt een verslaving. Als je relatie verlaafd bet, ben je ook co-dependent. Het hoeft niet zo te zijn dat als je co-dependent bent dat je ook relatieverslaafd bent.

De best werkende methoden die kunnen worden ingezet voor Co-dependentie en relatieverslaving zijn innerchildtherapie en familieopstellingen