Vandaag had ik een gesprek met iemand die mij belde. Zij wilde niet meer in haar hoofd ‘zitten’, maar in haar lichaam. Herken jij dat ook dat je verstrikt kan raken in je denken? Dat je door het denken de oplossing wil vinden voor de problemen die je ervaart en dat het iedere keer maar niet lukt?
Wat is een probleem?
Iets is pas een probleem als je wilt dat het anders is dan hoe het op dit moment is. Heb je daar wel eens over nagedacht. We accepteren niet hoe we ons op dit moment voelen en willen dat het anders is…. Dus als je boos of bang of verdrietig bent en je accepteert dat niet, dan heb je een probleem. Eigenlijk willen we graag de controle hebben op wat we voelen en dat is niet altijd mogelijk. En ja dat kunnen we ervaren als een probleem.
In ons hoofd de oplossing zoeken om ons anders te gaan voelen
Als we onplezierige emoties ervaren, zoals angst, verdriet of boosheid en we willen dat niet voelen, dan gaan we vaak in ons hoofd op zoeken naar oplossingen om ons anders te gaan voelen of om het gevoel op te lossen. Onze gedachten herhalen zich en vaak en we draaien in cirkeltjes rond. Telkens weer denken we dat we met dezelfde gedachten hetzelfde probleem dit keer wel kunnen oplossen. En als dat dan niet lukt, voelen we ons nog minder goed. Of erger nog, worden we kritisch op ons zelf en daarmee maken we het probleem nog erger. Soms maken we anderen verantwoordelijk voor ons onprettige gevoel, maar ook dat neemt ons gevoel meestal niet weg.
Wij identificeren ons met het probleem
Ons denken en voelen neemt als het ware de regie over, we gaan ons er mee identificeren. We komen er niet meer uit, we zijn het geworden. In het ergste geval verdwijnen we helemaal in ons hoofd, ‘uit ons lichaam’ en ontstaat er paniek….
Als je in je lichaam zit, zit je niet in je hoofd
De oplossing zit hem in het terugkeren naar het lichaam. Ik zeg altijd, als je in je lichaam zit, dan zit je niet in je hoofd. Zo simpel is het. Als je je aandacht op je lichaam richt dan is er geen probleem, want dan denk je niet aan hoe de dingen zijn gegaan of hoe het zou moeten gaan. Je bent dan in het moment bent, in het nu. Daar is meestal geen probleem. Je bent gewoon ergens en richt je op je lichaam: Hoe voelt mijn buik, hoe voelt mijn borst? Hoe voelen mijn tenen of mijn vingers? Misschien voel je wat spanning in je rug of in je keel. Als je je dat gewaar wordt en je voelt het zonder er een oordeel over te hebben en zonder dat het hoeft te veranderen dan is er geen probleem. Er is dan alleen maar een lichaamsgevoel, meer niet.
Denken, Emoties en lichaamsgevoel
Emoties en denken lichaamsgevoel zijn aan elkaar gekoppeld. Denk maar eens aan fijn moment dat je onlangs hebt gehad en voel dan ook de emotie die dat geeft. Check nu ook eens je lichaam, waar voel je het? In je buik je borst of voel je dat het stroomt door je lichaam. Het is er in een handomdraai. Dat doen de hersenen. Ook bij negatieve gedachten ontstaat een lichaamsgevoel en emoties. Als je naar je lichaam keert, terwijl je emoties voelt die niet fijn voelt, richt je dan alleen op het lichaamsgevoel. Je blijft je weg bij het verhaal dat er bij hoort. Voel je lichaam en de emotie en meer niet, geef geen betekenis aan wat je voelt. Je blijft uit je denken. Als je dat regelmatig doet, dan zal je merken dat je weer thuis komt in je lichaam en dat je niet naar je hoofd hoeft om een oplossing te vinden. Het gevoel, de emotie en wat daarbij hoort, gaat vanzelf voorbij en door je op je lichaam te richten maak je dat een stuk makkelijker.
Ontspanning
Het lichaam voelen zonder betekenis te geven aan dat wat we voelen is de weg naar ontspanning. In ontspanning is geen probleem. Er is alleen maar rust in je lichaam én in je hoofd.
Er zijn vele manieren om in je lichaam te komen: TRE, sport, yoga, mindfulness en nog veel meer. Welke heeft jouw voorkeur en wat levert het jou op om meer in je lichaam te zijn? Wanneer begin jij er mee?
Onthoud een ding: Als je in je lichaam bent dan zit je niet in je hoofd!
De manier waarop U in deze tekst over het “lichaam” en het “hoofd” spreken is net alsof het hoofd apart op je romp staat en geen deel uitmaakt of los is van het “lichaam”. Terwijl juist in de “holistische” benadering de nadruk wordt gelegd op de eenheid van alle delen , dus hoofd én buik én borst en al de ledematen en onderdelen ervan, ook de organen, dus ook het hoofd, de hersenen, de “geest”. Ook “denken” en “emotie” zijn duidelijk met elkaar verbonden.
M.a.w. : wanneer ik in mijn hoofd zit, dan zit ik ook tegelijk in mijn lichaam !
Daarom vind ik uw uitleg wat verwarrend;
Kan u dat even verduidelijken ?
Mvg
Rita Vanwalle
Hoi Rita
Bedankt voor je reactie op mijn blog.
Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat, als je in je hoofd zit, je ook in je lichaam zit. Met deze term bedoel ik dat je verstrikt kan raken in je denken (in je hoofd). Vaak lost het denken het dieperliggende probleem niet op en kan je in cikeltjes rond blijven draaien. Soms liggen er diepgewortelde onbewust patronen aan ten grondslag die we in onze vroege jeugd al hebben aangeleerd. Samen met het denken horen er ook emoties en lichaamsgevoel en gedrag bij. ALs je bijvoorbeeld zou gaan voelen wat het denken met je doet en hoe het in je lichaam voelt, kom je vaak tot inzichten die je alleen met het denken (het hoofd) niet krijgt. In de holostische visie nemen we daarom buiten het denken ook het lichaamsgevoel en de emoties mee in de klacht.
Ik hoop dat ik het zo iets duidelijker heb gemaakt wat ik bedoel. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.