Angst en TRE

Angst en TRE, de nieuwste methode voor een diepe ontspanning en ontlading!

In mijn vorige blog heb ik geschreven over angst. Er zijn vele soorten angst en er zijn verschillende manieren om angst te verminderen en overwinnen. Dat het niet zo makkelijk is, is een andere zaak. Als dat zo zou zijn, had je het al lang gedaan!!!

In mijn volgende blogs zal ik de verschillende vormen van angst toelichten en ook de manieren waarop je er mee kan leren omgaan.  Maar voordat ik dat doe, schrijf ik eerst over TRE!

Wat is TRE?

TRE staat voor tension release exercises. Het is in Nederland nieuwe methode. Hij is ontwikkeld als trauma zelfhulpmethode en om spanning en stress te verminderen. Het zorgt voor een diepe ontlading en ontspanning en een heldere geest. Het werkt bij onverwerkte trauma, triggers en angsten! Maar je kan het ook gebruiken om je dagelijkse spanning te reduceren.

Dr. Berceli, een Amerikaans specialist op het gebied van trauma, heeft deze techniek ontwikkeld en past deze al vele jaren toe met geweldige resultaten. Hij heeft ontdekt en onderzocht dat, als mensen in een gevaarlijk situatie komen, ze op de zelfde unieke manier reageren. Als eerste wordt het vlucht, vecht, bevries mechanisme geactiveerd. Dit is een mechanisme dat door de hersenen direct in gang wordt gezet om het lichaam in actie te brengen om te vluchten of te vechten. Dit is een onbewust proces, we hebben hier geen controle over. Het maakt eigenlijk niet uit wat het gevaar is, het kan een moment van alertheid zijn of een enorm gevaar, of het kan iets zijn wat denken of voelen. De hersenen reageren instinctief en kunnen vaak geen onderscheid maken tussen of het reële angst is of niet, het zet aan tot actie om te beschermen. Na de gebeurtenis wil het lichaam ontladen en ontspannen. Het zenuwstelsel moet weer in balans komen om weer normaal te kunnen functioneren. Een van die manieren is trillen, TRE!

Heftige gebeurtenis

Na een heftige gebeurtenissen gaat het lichaam als vanzelf trillen om te ontladen, dit is een natuurlijke manier van ontspanning. Bovendien zet het een proces in gang van verwerking van de gebeurtenis. Daarom is trillen, beven of shaken goed om te doen en kan je het ook zelf leren.

Misschien ken je dat gevoel wel dat je je wat zwak en trillerig kan voelen als je zenuwachtig bent of als je iets moet gaan doen of gedaan hebt dat je spannend vindt. Of ken je het gevoel dat je hand trilt als er iets is gebeurd dat je eng of spannend vond? Het lichaam doet het zelf! Het lichaam wil ontladen. Vaak stoppen we dat proces omdat we ons ongemakkelijk voelen, of denken dat het zwak is als je trilt, maar trillen is juist goed!

Tril mechanisme

Ons lichaam wil zelf trillen! Maar hoe laat je dat gebeuren?. Dat is precies waar het in TRE om gaat. Dr. Berceli heeft een aantal eenvoudige fysieke oefeningen ontwikkeld, waardoor het lichaam vanzelf gaat trillen. Als je dat trillen kan toelaten en je eraan kan overgeven ontstaat er een diepe ontspanning van binnen uit het lichaam.

Hoe werkt het?

Als je veel stress, spanning of angst hebt (gehad) of je hebt te maken met onverwerkte trauma(s), dan wordt je lichaam als het ware voortdurend ‘aangezet’ tot actie De hersenen geven een seintje dat je alert moet zijn omdat er gevaar dreigt. Als dit te lang duurt of het komt te vaak voor, heeft het lichaam geen tijd om tot rust te komen en kunnen er klachten ontstaan. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en psychisch. Het zenuwstelsel blijft voortdurend werken de hersenen blijven actief.

TRE zorgt ervoor dat het zenuwstelsel gedeactiveerd wordt en de hersenen het sein ‘veilig’ door krijgen, zodat het lichaam weer terug kan komen in de originele staat! Hierdoor ontstaat niet alleen een fysiek gevoel van rust, maar ook de geest wordt helderder, het denken wordt minder, angsten worden minder en er ontstaat stabiliteit. Veel mensen geven aan dat ze minder in hun ‘hoofd’ zitten en ervaren een gevoel van welzijn.

Op langere termijn geeft het ook een groter gevoel van zelfvertrouwen. Een ander gevolg van TRE is dat fysieke klachten die gelinkt zijn aan de stress of trauma, er door kunnen verdwijnen.

Hoe mooi kan het zijn: Diepe ontspanning van geest én lichaam door het doen door heel eenvoudige oefeningen! Wanneer ga jij TRE doen?

 

 

Omgaan met angst

Omgaan met angst!

Angst is een emotie die we allemaal kennen! We kunnen niet zonder angst leven. Het helpt ons gevaar uit te weg te gaan of om het te voorkomen! Maar soms is angst geen goede raadgever en geeft het meer problemen dan dat het oplost. Sommige mensen ervaren dagelijks verschillende vormen van angsten. Veel van de angsten zijn vaak niet reëel, maar voelen wel echt. Hoe komt dat toch dat angst soms zo prominent aanwezig kan zijn, terwijl je vaak diep van binnen weet dat je eigenlijk helemaal niet bang hoeft te zijn?

Welke angsten?.

1. Enkelvoudige angst ( angst voor spinnen, hoogtes, bloed, ongelukken, etc.)

2. Sociale angst ( bijvoorbeeld spreken in het openbaar, of angst voor groepen)
3. Paniek
4. Obsessieve compulsieve angst(dwangstoornis)
5. Gegeneraliseerde angst (overmatig piekeren)
6. Posttraumatische stress stoornis

Symptomen van de angsten zijn afhankelijk van het soort angst, hier onder veel voorkomende symptomen:

  • concentratiestoornissen
  • piekeren
  • agitatie
  • rusteloosheid
  • bezorgdheid
  • ongeduld
  • slaapproblemen
  • trillen of beven
  • duizeligheid
  • ademnood
  • pijn op de borst
  • misselijkheid of buikklachten
  • hoofdpijn

Lichaamsgevoel

Sommige mensen die met angst te maken hebben zijn geneigd om gevaar in hun omgeving te zien. Anderen worden bang als ze aan iets denken of als ze iets voelen. Hoe we de angst interpreteren en het oordeel dat we over ons zelf en de angst hebben hebben, zijn vaak de boosdoeners en vergroten de angst. Eerdere ervaringen met dezelfde denkpatronen, emoties en lichaamsgevoel versterken ook de angst. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, waar je niet gemakkelijk meer uitkomt.

Het gekke is dat de huidige gebeurtenis niet per se zo angstig hoeft te zijn, maar het lichaam reageert wel net zo heftig. Het is aangetoond dat we vaak oude manieren van omgaan met de angst opnieuw inzetten, met als gevolg dat dezelfde emoties van angst weer ontstaan en soms veel erger dan voorheen. Dit omgaan met de angst wordt vanuit de hersenen geregeld. De hersenen maken geen onderscheid tussen de verschillende situaties en willen iedere keer het probleem dit keer ‘echt’ tot een goed einde brengen. Als dat vervolgens toch weer op dezelfde manier gebeurt, geeft dat ook weer hetzelfde resultaat.

De angst is echt, de reden waarom soms niet realistisch.

De angst is vaak heel echt, maar de reden waarom angst ontstaat, is vaak niet realistisch en heeft te maken met heel andere zaken dan de angst zelf en vroegere gebeurtenissen. Het wordt getriggerd door iets dat zich onbewust afspeelt.

Hoe we als kind hebben aangeleerd om met angst om te gaan, speelt ook een grote rol bij de poging angst te verminderen. We hebben mechanismen ontwikkeld om ons veilig te voelen die vroeger heel effectief waren, maar nu vaak niet meer werken. Het zijn onbewuste patronen geworden, die ons belemmeren om effectief met onze angst om te gaan.

Hoe kan je afkomen van je angst?

Er zijn verschillenden manieren om van je angst af te komen:

  1. De triggers, de emoties, de denkpatronen en het lichaamsgevoel dat daarbij hoort leren kennen.
  2. De manier waarop je met angst omgaat, leren kennen en inzicht krijgen in de impact van jouw aanpak van omgaan met je angst.
  3. Te leren zien waar het bij de angst nog meer over gaat, de angst achter de angst.
  4. Er zijn technieken om de emotionele lading te reduceren (bijvoorbeeld TRE en EMDR).
  5. Andere manieren aanleren om met je angst om te gaan.

 

Het is soms een hele weg om van je angst af te komen. Wat heel belangrijk is, is om te ontspannen nadat je bang bent geweest. Als je niet ontspant stapelt de spanning zich op en kunnen er meer klachten ontstaan, zowel emotioneel als fysiek. Het is soms ook prettig om begeleiding of ondersteuning te vragen bij het leren omgaan met je angst, door middel van een aantal therapie sessies.

Het  is belangrijk dat je leert zien dat jij niet je angst bent, maar dat het een deel van je is. Je bent veel meer dan je angst en je kan leren je leven niet te laten regeren door je angst.

Hoe ga jij om je angst?

Als je niet naar je angst durft te kijken heeft de angst de regie. Als je de angst in de ogen durft te kijken, heb jij de regie!